- Daikirai http://www.daikirai.pun.pl/index.php - Kultura http://www.daikirai.pun.pl/viewforum.php?id=7 - Onigiri http://www.daikirai.pun.pl/viewtopic.php?id=60 |
Sayuuki - 2011-05-04 12:08:28 |
Onigiri (御握り; おにぎり), znane także jako omusubi (御結び; おむすび) to popularna potrawa w Japonii. Onigiri jest zrobione z ryżu uformowanego w trójk±tny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Tradycyjnie potrawa ta jest nadziana marynowan± ¶liwk± (umeboshi), ikr±, krewetkami, ryb± (tuńczyk, keta) etc. Farsz jest zazwyczaj słony aby ochronić ryż przed zepsuciem. |
zum-chan - 2011-05-08 12:39:34 |
Fuj :D Sama już robiłam ^^ ale bez powodzenia :D... Kiedy dodaje się do (pysznego! *q*) ryżu, ¶mierdz±cy trunek w postaci octu (lub innego badziewia), można zwymiotować...nosem :3. Jedzie na kilometr, a jak się dołoży nori, to tylko ojciec zjadł :D. Z zadowoleniem na twarzy, ;] reszta stała daleko i trzymała się za brzuch :D! I co najważniejsze, ten kto to zjadł się nie rozchorował... :3 |
tomika - 2011-05-08 13:13:23 |
Ja próbowałam jaki¶ czas temu zrobić oczywi¶cie na słodko z dżemem, ale szczerze mówi±c też mi nie smakowały. Może jeszcze kiedy¶ co¶ takiego zaryzykuje, ale wcale nie jestem przekonana do japońskiej kuchni tylko sushi mogę przeżyć. |
nanaka - 2011-05-08 13:15:35 |
onigiri *_* baaaardzo lubie. robilam kiedys z nadzieniem krabowym xd. normalnego ryzu nigdy nie sole ale onigiri bez zaprawy jest bez smaku. jak sie jeszcze umie ja dobrze zrobic i nie doda za duzo to jest naprawde dobre i w polaczeniu z ryzem zmienia swoj paskudny smak. no i obowizkowo z nori owinietym dookola ^^. chcialabym sie tylko nauczyc robic mniejsze xD ale to praktyka mi porzbna poprostu xd |
Magic - 2011-05-10 16:21:56 |
słyszałam tylko od moich koleżanek jak robiły onigiri. Większo¶ć była niezadowolona. Nie chcę się wym±drzać, ale wydaje mi się, że to wina złych proporcji zalewy do ryżu. Do sushi dodaje się więcej soli, a do onigiri cukru. To tylko moje spekulacje. |