Sayuuki - 2011-05-04 12:23:18

http://www.open-bar.pl/photos/swiat_alkoholi/010411/sake.jpg

Sake  to pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do dwudziestu procent alkoholu
W Europie i w większości krajów poza Japonią sake oznacza trunek dość jednoznaczny – stosunkowo niskoprocentowy (14 - 20%) napój alkoholowy wytworzony poprzez fermentację ryżu skażonego wcześniej pleśnią Aspergillus oryzae. W krajach anglosaskich bywa też nazywane winem ryżowym, chociaż produkcja sake bardziej przypomina produkcję piwa. W Polsce bardzo często spotykane jest mylne przekonanie, że sake to japońska wódka. Zdarzają się co prawda wersje sake z dodatkiem mocnego alkoholu, jednak samo sake nie jest destylatem (jak np. wódka, brandy czy whisky), lecz napojem alkoholowym produkowanym bez procesu destylacji. Proces produkcyjny jest podobny do warzenia piwa z wykorzystaniem drożdży

Piliście już kiedyś sake? Jakie są wasze opinie? Może znacie jakieś ciekawostki związane z sake? Zapraszam do dyskusji

Magic - 2011-05-11 20:26:59

Nigdy nie piłam sake i bardzo tego żałuję, bo znam ludzi, którzy pili i się nim zachwycali. Podobno najlepsze jest na ciepło i jest niemal nieodzownym dodatkiem i uświetnieniem spotkań towarzyskich, a nawet biznesowych w Japonii.

www.daikirai.pun.pl liczniki na wodę wrocław