Ogłoszenie

Nowe posty nie wyświetlają się w działach: Zespoły, Manga, Anime, Dramy i filmy. Dlatego też prosimy o regularne odwiedzanie tych działów. Za utrudnienia przepraszamy.

#1 2011-05-04 13:29:27

 Sayuuki

Administrator

7851426
Zarejestrowany: 2011-05-03
Posty: 295
Punktów :   

Przepisy

Kilka przepisów na japońskie dania:

Dorayaki:
http://i45.tinypic.com/6r0p4m.jpg

Składniki na 4 ciasteczka
     3 jajka
     3⁄4 szklanki cukru
     1⁄2 łyżeczki sody do pieczenia
     3 łyżki wody
     szklanka przesianej mąki
     olej roślinny do smażenia
Składniki na nadzienie – pastę anko
     25 dag czerwonej fasoli
     2 szklanki cukru
     łyżeczka soli


Dorayaki


Przygotowanie pasty anko
Do głębokiego garnka wlać wodę iwsypać fasolę.
Postawić na dużym ogniu idoprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć opołowę ogień igotować około dzie-
sięciu minut. Następnie odcedzić. Włożyć zpowro-
tem fasolę do garnka idodać około czterech szkla-
nek wody. Gotować na średnim ogniu do momentu
wrzenia. Zmniejszyć ogień igotować fasolę około
godziny lub do miękości. Następnie odlać większość
wody. Dodać cukier, sól i gotować do momentu
odparowania wody. Odstawić do ostygnięcia.

Przygotowania ciasteczek
Jajka wbić do miski, dodać cukier i dokładnie roztrzepać. Rozpuścić sodę w wodzie i dodać do jajek. Następnie stopniowo dodawać mąkę i mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Podgrzać patelnię i dodać odrobinę tłuszczu. Nabrać trochę ciasta, uformować okrągłe ciastka i położyć je na patelnię. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, obrócić ciasto. Powtarzać to aż do uzyskania ośmiu ciastek. Zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasteczka połączyć w pary. Na jedną połówkę nałożyć wcześniej przygotowaną słodką pastę anko i przykryć drugą połówką. Delikatnie ścisnąć brzegi połówek, aby się ze sobą połączyły.

Takoyaki:
http://i45.tinypic.com/8zdzee.jpg

Należy wymieszać mąkę i jajko z wodą lub z dashi (w jadłodajniach często w tym celu wykorzystuje się mrożoną wodę), aż do uzyskania jednolitego ciasta. Do ciasta można dodać niewielką ilość startego japońskiego pochrzynu (Dioscorea japonica). W sklepach ciasto przygotowuje się pod koniec dnia i zostawia na całą noc, aby spulchniało. Ciasto należy podpiec w podobny sposób jak dango, aby odparować nadmiar wody.
Wypełnij wgłębienia na blacie do takoyaki ciastem.
Do ciasta włóż pokrojone kawałki ugotowanej wcześniej ośmiornicy. Dodaj beni shōga lub tenkasu. Można dodać także szczyptę czosnku dętego lub suszony kryl czy też suszonych krewetek.
Obracaj kulki, aby się nie przypaliły.
Przyrumienione i pachnące kulki ułóż na małym talerzyku. Idealne takoyaki powinno być twarde z wierzchu i mieć kremową konsystencję wewnątrz.
Polej całość sosem (może być majonez).
Na koniec można całość przyozdobić za pomocą aonori.

Ramen:
http://www.ramenramenramen.net/wp-images/DSC02620.JPG


Ramen
Japońska zupa z dodatkami

Trudność: Średni


Składniki


        2 litry klarownego odtłuszczonego rosołu z kury
       
        makaron (z chińskich zupek!)
       
        kilka grzybów shiitake namoczonych na 15 min w gorącej wodzi
       
        kilka liści szpinaku lub małych liści kapusty pekińskiej
       
        kilkanaście plasterków ugotowanej marchewki
       
        kilka ugotowanych krewetek średniej wielkości
       
        25 dag pasków lub plastrów ugotowanego mięsa z kurczaka
       
        8 połówek jajek ugotowanych na twardo
       
        szczypior dymki
       
        pokrojone na małe kawałki paluszki krabowe
       
        glony wakame lub kombu
       
        pędy bambusa z puszki
       
        gotowany zielony groszek
       
        kilka cienkich plasterków piersi upieczonej kaczki
       
        25 dag gotowanej szynki lub karkówki pociętej w paski
       

Etapy przygotowania


1.        Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (nie powinien być zbyt miękki). Gorący makaron i kilkanaście spośród wymienionych produktów rozłożyć do dużych miseczek, zalać bardzo gorącym rosołem.
               
2.        Makaron i dodatki je się pałeczkami, a rosół wypija bezpośrednio z miseczki.

przepis z; http://gotowanie.onet.pl


http://img854.imageshack.us/img854/2107/734ca2e7.jpg

Offline

 

#2 2011-05-29 15:21:26

Magic

Gakusei

Zarejestrowany: 2011-05-10
Posty: 69
Punktów :   

Re: Przepisy

Sushi maki:
http://img501.imageshack.us/img501/3166/sushi2cn6.jpg

Potrzebne:
- 1/2 kg ryżu do sushi (najlepszy jest okomesan)
- ocet ryżowy (12 łyżek)
- sól (3 ŁYŻECZKI)
- cukier (8 łyżek, płaskich)
- nori (prasowane wodorosty)
Jako dodatki polecam:
- Łosoś wędzony
- Awokado
- Świeży ogórek
- Szczypiorek
- OBOWIĄZKOWO sos sojowy i wasabi
- Dodatkowo polecam marynowany imbir (do przegryzania między każdym następnym kawałkiem sushi)

Sposób przygotowania:
- umyć ryż
- wsypać do do miski z zimną wodą i zostawić na pół godziny
- odsączyć ryż, włożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody i gotować pod przykryciem na dużym ogniu przez 3 minuty
- zmniejszyć ognień na minimum i gotować 10 minut
Zalewa: - do miski dodać ocet, cukier i sól i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- po 10 minutach na małym ogniu, zostawić ryż do ostygnięcia
- dodać zalewę i delikatnie wymieszać
- rozłożyć liść nori i rozprowadzić na nim ryż
- położyć dodatki i zawinąć
- pokroić i smacznego^ ^
Do sushi świetnie smakuje zielona bądź jaśminowa herbata, albo sake (wiem od kuzyna).

Offline

 
Shoutbox!







Facebook!



Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi