Onigiri (御握り; おにぎり), znane także jako omusubi (御結び; おむすび) to popularna potrawa w Japonii. Onigiri jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Tradycyjnie potrawa ta jest nadziana marynowaną śliwką (umeboshi), ikrą, krewetkami, rybą (tuńczyk, keta) etc. Farsz jest zazwyczaj słony aby ochronić ryż przed zepsuciem.
Źródło: wikipedia
Jedliście kiedyś onigiri? Jakie są wasze wrażenie po tym? A może mielibyście ochotę spróbować tą potrawę?
Offline
Fuj :D Sama już robiłam ^^ ale bez powodzenia :D... Kiedy dodaje się do (pysznego! *q*) ryżu, śmierdzący trunek w postaci octu (lub innego badziewia), można zwymiotować...nosem :3. Jedzie na kilometr, a jak się dołoży nori, to tylko ojciec zjadł :D. Z zadowoleniem na twarzy, ;] reszta stała daleko i trzymała się za brzuch :D! I co najważniejsze, ten kto to zjadł się nie rozchorował... :3
*w*
Offline
Ja próbowałam jakiś czas temu zrobić oczywiście na słodko z dżemem, ale szczerze mówiąc też mi nie smakowały. Może jeszcze kiedyś coś takiego zaryzykuje, ale wcale nie jestem przekonana do japońskiej kuchni tylko sushi mogę przeżyć.
Offline
onigiri *_* baaaardzo lubie. robilam kiedys z nadzieniem krabowym xd. normalnego ryzu nigdy nie sole ale onigiri bez zaprawy jest bez smaku. jak sie jeszcze umie ja dobrze zrobic i nie doda za duzo to jest naprawde dobre i w polaczeniu z ryzem zmienia swoj paskudny smak. no i obowizkowo z nori owinietym dookola ^^. chcialabym sie tylko nauczyc robic mniejsze xD ale to praktyka mi porzbna poprostu xd
零
Offline
słyszałam tylko od moich koleżanek jak robiły onigiri. Większość była niezadowolona. Nie chcę się wymądrzać, ale wydaje mi się, że to wina złych proporcji zalewy do ryżu. Do sushi dodaje się więcej soli, a do onigiri cukru. To tylko moje spekulacje.
Offline